marți, 4 martie 2014

Introducere în perioada celor mai mari persecuţii şi agresiuni. Holocaustul - definiţii, înţelesuri


   Pentru început, nu putem discuta despre Holocaust, dacă nu ştim măcar minimul necesar pentru a înţelege şi viitoarele articole. Pentru a înţelege, putem da câteva definiţii şi înţelesuri ale Holocaustului : 1.Holocaustul este un termen utilizat în general pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, marea lor majoritate din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.
 2.1.HOLOCAUST înseamnă omorârea de catre Germania nazistă a șase milioane de evrei. Daca persecuția nazistă a evreilor a început in 1933, uciderea lor în masă a avut loc în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Germanii și colaboratorii lor au avut nevoie de patru ani și jumătate pentru a omorî șase milioane de evrei. Nu a fost nicio scapare.  Criminalii nu erau bucuroși doar cu distrugerea comunităților, ei au vizat fiecare evreu care se ascundea și au vânat fiecare fugar.

2.2.HOLOCAUST, termen cu o acceptare mai largă, de origine greaca, semnifică "sacrificiu prin ardere". Holocaustul semnifică organizarea sistematică de către instituțiile statului a persecuției și exterminării a aproximativ 6 milioane de evrei de către regimul nazist și colaboratorii lui.

  În timpul Holocaustului, regimul nazist a persecutat sau a ucis și alte grupuri considerate "rase inferioare": romi, slavi. De asemenea, au fost persecutați pe criterii ideologice comuniști, socialiști sau comunități pe criterii religioase sau de gen precum martorii lui Jehova sau homosexualii (USHMM).


3.1.HOLOCAUSTUL reprezinta persecuția sistematicã organizată de stat și exterminarea evreilor europeni de către Germania nazistã, de aliatii si colaboratorii sai între 1933 si 1945. Nu numai evreii au fost urmăriți, persecutați și uciși în această perioadă. Persecuții și arestări în masă au avut loc și împotriva altor grupuri etnice, ca sinti și roma, împotriva persoanelor cu dizabilități mentale, a oponenților politici, a homosexualilor și a altora.

Un procent semnificativ al comunitații evreiești din România a fost distrus în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Deportarea și uciderea sistematică au fost aplicate evreilor din Basarabia, Bucovina și județul Dorohoi. Transnistria, partea din Ucraina ocupată aflată sub administrație românească, a fost folosită ca un imens spațiu pentru uciderea evreilor (Comisia Inernationala pentru Studierea Holocasutului din România)

GENOCID:  exterminarea fizică intenționată, sistematică și programată a unui grup sau o parte a lui datorită originii entice, religioase sau sociale.  Termenul a fost formulat pentru prima oară de avocatul Raphael Lemkin în 1944, în lucrarea Axis Rule in Occupied Europe, prin care își propusese să explice crimele regimurilor fasciste împotriva evreilor, slavilor si romilor în al Doilea Razboi Mondial, a Imperiului Otoman împotriva armenilor în Primul Razboi Mondial, precum si cele împotriva asirienilor din Irak (1933). Termenul genocid provine din grecescul genos (specie, gen) și latinescul caedere (a ucide , a masacra).