duminică, 25 ianuarie 2015

Eliberarea

      Am auzit o voce strigând repetat aceleași cuvinte în engleză și germană: „Alo, alo. Sunteți liberi. Suntem soldați britanici și am venit să vă eliberăm!”. Cuvintele acestea încă le mai aud în urechi. Această declaraţie i-a aparţinut lui Hadassah Rosensaft, deținut în lagărul de la Bergen-Belsen Primul lagăr mare, Majdanek, a fost descoperit de sovietici pe 23 iulie 1944.
Auschwitz a fost eliberat tot de Armata Roșie pe 27 ianuarie 1945,
Buchenwald de americani pe 11 aprilie, Bergen-Belsen de către britanici pe 15 aprilie,
Dachau de americani pe 29 aprilie,
Ravensbrück de sovietici în aceeași zi,
Mauthausen de americani pe 5 mai
Theresienstadt de sovietici pe 8 mai.
Treblinka,Sobibór și Bełżec nu au fost niciodată eliberate, fiind distruse de naziști în 1943. Colonelul William W.
    Quinn din Armata a șaptea americană a spus despre Dachau: „Acolo trupele noastre au găsit imagini, sunete și miasme mai oribile ca orice imaginație, cruzimi atât de enorme că sunt de neînțeles pentru mintea normală.” În majoritatea lagărelor descoperite de sovietici, aproape toți prizonierii fuseseră luați, lăsând doar câteva mii în viață – 7.000 de deținuți au fost găsiți la Auschwitz, inclusiv 180 de copii pe care medicii făcuseră experimente. Aproximativ 60.000 de prizonieri au fost descoperiți la BergenBelsen de Divizia a 11-a blindate britanică, 13.000 de cadavre erau neîngropate, și alți 10.000 au murit de tifos sau malnutriție în următoarele săptămâni. Britanicii au forțat gărzile SS rămase în urmă, să adune cadavrele și să le îngroape în gropi comune. Marşurile morţii organizate de SS la finalul anului 1944 vor adăuga la lista funebră a victimelor nazismului alte sute de mii de victime, 60.000 dintre acestea provenind numai din lagărul de la Auschwitz. Armata sovietică a ajuns la Auschwitz pe 27 ianuarie 1945. Până în acel moment se estimează că muriseră acolo peste 1.000.000 de evrei şi un număr de aproximativ 500.000 de polonezi, prizonieri de război sovietici şi romi.
   Armatele aliate occidentale au intrat în Germania în primăvara anului 1945, eliberând lagărele Buchenwald, Bergen-Belsen şi Dachau. Abia în acel moment au realizat comandanţii armatelor occidentale barbaria regimului nazist. Au început să strângă în grabă documente, mărturii ale supravieţuitorilor, au întocmit rapoarte privind activitatea SS. Crima înfăptuită urma a fi judecată şi arătată lumii întregi pentru a nu putea fi niciodată negată. Richard Dimbleby de la BBC a descris scenele găsite de el împreună cu armata britanică la Belsen: „Aici, aproape jumătate de hectar de pământ era plin de oameni morți sau pe moarte. Nu se deosebeau unii de alții… Cei vii zăceau cu capetele sprijinite de cadavre și în jurul lor rătăceau fără țintă procesiuni fantomatice de oameni numai piele și os, care nu aveau nimic de făcut și nu aveau nicio speranță de viață, incapabili să se dea la o parte din drum, incapabili să privească grozăviile din jurul lor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu